Friday, August 20, 2010

kehidupan masa lepas mengajar erti hidup..

selamat pagi semua..

lama dah tak menulis kat sini..tak ade mood lagi sebelum ni..sekarang ade mood dah..walaupun sedikit..hehe
kata orang..hidup ni banyak dugaan dan cabaran..dugaan dan cabaran itulah yang akan mengajar kita jadi lebih tabah..berani..berdikari..

sejak kecil..saya dibesarkan dalam keluarga yang boleh dikatakan agak susah..emak ayah menoreh getah untuk mencari rezeki..kadang2 saya dibawa menoreh getah dalam usia beberapa bulan..kalau tidak pun saya akan ditinggalkan bersama mak cik..sementara mak ayah mencari rezeki..

zaman kanak2 saya tidak seperti orang lain..tiada permainan atau bear atau basikal..yang ada hanya bantal busuk yang menjadi teman tidur setiap malam..disaat orang lain naik kereta..saya naik basikal pun tidak pernah..pergi sekolah jalan kaki..darjah 1 dah duduk asrama..basuh baju sendiri..berdikari sendiri..semua saya buat sendiri kat sekolah..pada umur 7 tahun..

semasa saya darjah 1..ayah diajak oleh pak cik untuk berhijrah ke bandar untuk mencari rezeki..disebabkan saya rapat dengan ayah..sebulan ayah pergi bandar..sebulan juga lah saya tak pergi sekolah..sebab ayah tak ade..sehinggalah ayah balik untuk menjemput kami untuk ke bandar bersama ayah..

bandar yang saya maksudkan ini bukanlah bandar yang mewah seperti kuala lumpur..selangor atau negeri2 lain..tetapi cukuplah untuk mencari rezeki buat keluarga..ayah mula sebagai pekerja bawahan..kalau tak silap saya sekitar tahun 1993..pada tahun 1997..ayah naik pangkat untuk jawatan yang ayah pegang sampai sekarang..syukur kepada Tuhan rezeki itu ade..
berbalik kepada kisah alam persekolahan saya..bila dah pindah ni..maka saya pun terpaksa lah pindah sekolah..tempat kerja ayah menyediakan van sekolah untuk anak2 pekerja pergi sekolah..saya sangat seronok..yelah..sebelum ni tak pernah pun naik van pergi sekolah..semangat untuk sekolah berkobar-kobar..haha

dari tahun 1993..sampai sekarang ayah tak pernah tukar kerja..bagi ayah..cukuplah Tuhan dah bagi kerja pada die..walaupun hanya belajar sampai spm..ayah mampu dapat gaji yang cukup untuk menyara kami sekeluarga..tak pernah ayah merungut..ayah bersabar..bagi ayah..cukuplah dengan ape yang die dah dapat.."kita patut bersyukur dengan kehidupan kita sekarang"..itulah yang selalu ayah ucapkan..die tak pernah mengatakan tidak untuk memenuhi kehendak anak2 walaupun kadang2 die terpaksa melupakan kehendak sendiri..itulah seorang ayah yang sangat saya sayang dan kagumi..

kata2 ayah itulah yang membuatkan saya bersemangat untuk belajar..saya penah merasa kehidupan yang susah..saya nak ayah dan emak gembira..kehidupan yang susah pada masa kecik membuatkan saya ingin mengubah kehidupan tersebut..

semoga saya mendapat pekerjaan yang baik..mampu membalas semua jasa ayah dan emak saya..saya ingin melihat mereka gembira..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...