- 4 keping rOti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair (saya letak 1 cawan)
- 2 peket serbuk agar2
- 1/2 cawan gula (bOleh kurangkan)
- 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
- 3 1/2 cawan air
- 2 sudu besar serbuk kOko @ serbuk cOkelat (bOleh tambah sedikit brOwning sugar)
cara-cara:
- didihkan 3 cawan air, serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk
- blend rOti, telur, susu pekat, susu cair dan baki air (1/2 cawan). masukkan ke dalam periuk agar2 yang sudah di didihkan tadi.
- masukkan butter @ marjerin dan kacau rata hingga mendidih. matikan api.
- bahagikan adunan kepada dua. satu adunan biarkan warna asal manakala satu lagi masukkan serbuk kOko @ serbu cOklat.
- ambil sesenduk warna putih dan tuangkan ditengah-tengah lOyang. kemudian ambil sesenduk warna cOklat, tuang di atas warna putih tadi. biarkan puding bergerak sendiri ke tepi. tak perlu kacau atau ratakan.
- ulang semula dengan mengambil sesenduk warna putih dan tuang atas warna cOklat. ulang step sampai adunan habis.
- dah siap bOlehlah disimpan dalam peti sejuk.
**ketika melapis atau me'marble'kan hendaklah cepat sebab puding @ agar2 mudah sejuk dan membeku.
inilah hasilnya..
*sumber: kak Ina.
4 comments:
nak buat jugak!!! thank chris utk resepi itu :)
ermm..mcm sgt yummy je ^^
azra: ur w'cOme..da buat belOm?...
fiza: hehe..yummy juga la..try la awk..=)
Post a Comment